Waarom ondernemers te weinig salaris verdienen (en wat de eenvoudige oplossing is).       

Chips is slecht voor je. Daarom eet niemand chips. Zo werkt het toch? Slimme, verantwoorde mensen maken toch de juiste keuzes?

Daar gaan we wel vanuit als het gaat om ondernemerschap. We verkopen zoveel mogelijk, we geven zo weinig mogelijk uit, en het verschil steken we (in de vorm van salaris of winst) in onze zak. En omdat we aannemen dat we verstandige financiële keuzes maken, is dat salaris (of die winst) het best haalbare in de huidige situatie.

Klinkt logisch toch? Maar er is niets logisch aan mensen. Wij zijn emotioneel handelende wezens en we maken ook financiële keuzes niet louter op basis van wat rationeel gezien de beste keuze is.

En dat pakt niet altijd goed uit.

Onderzoek onder ondernemers:

Bijna de helft van de ondernemers betaalt zichzelf geen vast salaris uit Click to Tweet

Een klein onderzoek wat ik zojuist deed onder ruim 120 ondernemers gaf het volgende beeld. Bijna de helft van de ondernemers betaalt zichzelf geen vast salaris uit, maar hoopt dat er aan het einde van de maand een restje overblijft.

Dat is geen rooskleurig beeld. Hoe komt dat nou, en wat doe je er aan?

De wet van de beschikbare ruimte

Kun jij je eerste salarisverhoging nog herinneren? En bleef er aan het einde van die heuglijke maand een mooi bedrag over op je bankrekening? Nee. Als jij, net als ik, ook maar gewoon een mens bent, dan was dat extra geld aan het einde van de maand gewoon op. Dat komt doordat we de beschikbare ruimte benutten. Dat is de Wet van Parkinson.

Deze wet zegt dat wij de beschikbare ruimte (in tijd of geld) benutten. Je kent dat vast wel: Als je klant je een week de tijd geeft voor een project, neem je ook de hele week. Maar als je slechts een dag de tijd krijgt, klaar je de klus binnen een dag. Hoe meer we van iets hebben, hoe meer we ervan zullen verbruiken. Dat geldt voor alles: tandpasta, tijd en zeker ook geld.

We moeten leven van de restjes….

Wat is nu het effect van de Wet van Parkinson op je bedrijf? De meeste ondernemers doen aan banksaldo-boekhouden. Staat er veel geld op onze rekening, dan geven we dat, zoals de wet van Parkinson uitlegt, met plezier uit. Er is genoeg. Dus we kopen die nieuwe gadget of we laten die nieuwe folder professioneel ontwerpen en drukken. Als we aan het einde van de maand salaris willen uitbetalen, is er amper wat over. We moeten leven van de restjes. We slapen slecht omdat we piekeren over hoe we de belastingaanslag, waarvan we weten dat hij gaat komen, moeten betalen. En winst? Winst is al helemaal een grote onzekere. De kans dat er aan het einde van het jaar nog een beetje winst over is, is miniem.

Je bankrekening als serveerschaal.

Dit probleem wordt veroorzaakt doordat we geld vele doelen dient, op één grote hoop gooien. De belangrijkste doelen voor ons geld zijn: Winst, Salaris, Belastingen en Kosten.

En omdat we, naast dat we de beschikbare ruimte benutten, ook nog eens weinig aandacht hebben voor wat ver weg is (belastingen…. winst…) maar veel meer aandacht voor wat heel dichtbij is (ik wil nú die gadget kopen) geven we het geld wat eigenlijk voor víer doelen bestemd was, allemaal uit aan kosten. We gebruiken onze bankrekening als serveerschaal voor ons bedrijf en we graaien daar naar hartenlust uit.

De oplossing: Kleine bordjes

De oplossing is super simpel. Stop met het eten uit de serveerschaal. Verdeel je geld over 4 kleine bordjes, en eet alleen uit het bordje wat voor dat doel bestemd is.

Dat is Profit First.

De leukste en meest praktische methode die ik ken om je financiën te managen en om te zorgen dat je altijd winst maakt.

Wil je weten hoe dit precies werkt? Of welke 4 principes er voor zorgen dat je meer winst gaat maken en meer verdient? Of wil je weten hoe je direct (vanaf NU) meer winst gaat maken? (Dit is echt waar, al honderden ondernemers gingen je voor, ze implementeerden die tip en maakten meteen meer winst!) – Meld je dan meteen aan voor deze (gratis!) online training Profit First! 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *