Ken jij profit first al?

Zo’n 83% van de kleine bedrijven overleeft van ontvangst tot ontvangst, blijkt uit internationaal onderzoek. Dat betekent dat ze in voortdurende financiële stress zitten. Ze hopen dat er snel een factuur betaald wordt zodat ze zelf een openstaande rekening aan een leverancier kunnen voldoen. Deze ondernemers betalen zichzelf niet of te weinig loon en onderaan de streep blijft er zeker geen winst over.

De zo gewenste ondernemersvrijheid is bij 83% van de kleine bedrijven dus ver te zoeken.

In plaats daarvan is er stress en paniek. Mike Michalowicz (USA) kent dit uit eigen ervaring. Hij vond het tijd om dit een halt toe te roepen en ontwikkelde het Profit First systeem. Profit First is een leuk, praktisch en toegankelijk systeem om je financiën te managen en winst voorop te stellen.

Huidige manier van boekhouden werkt averechts

Mike heeft een controversiele visie: “Wij proberen onze financiën nu te managen op basis van een systeem dat niet werkt. Zo lang we boekhouden, maken we gebruik van de formule: omzet minus kosten is winst. En deze formule werkt niet. De formule zegt: verkoop zoveel je kunt verkopen en maak de kosten die nodig zijn om je bedrijf te runnen. Als je mazzel hebt, blijft er aan het einde van de rit – lees: einde van het jaar –  een beetje winst over. Rationeel en mathematisch klopt de formule, maar gedragsmatig is de formule onhandig, misschien zelfs schadelijk. Want wat achteraan komt (in dit geval de winst) krijgt niet onze aandacht. Wat je aandacht geeft groeit. In deze ouderwetse formule groeien dus enkel de omzet en de kosten. Meer omzet maken lijkt de oplossing voor alle problemen, maar dat is het niet. Want met meer omzet komen meer kosten. En uiteindelijk ben je niet winstgevender, maar moet je maandelijks alleen maar een groter bedrag ophoesten om je business te runnen. Zo zorgt je omzetverhoging alleen voor meer stress.”

De oplossing volgens Mike: Draai de formule om. De nieuwe formule is: omzet minus winst is kosten. We nemen onze winst eerst en van het restant betalen we de kosten. Gedragsmatig is dit een veel betere formule. We focussen op het draaien van een winstgevend bedrijf en dat betaalt zich uit! (Letterlijk en figuurlijk).

Zet eerst je winst opzij

Profit First zegt: Van iedere euro omzet die je draait – zet je eerst de winst opzij. Of dat 1%, 5% of 10% is, is niet het belangrijkste. Wat wél belangrijk is, is dat je altijd eerst je winst neemt. Dat je leert om je bedrijf draaiende te houden van het geld wat over blijft. Is dat niet genoeg? Dan leeft je bedrijf op te grote voet. Je bedrijf heeft meer geld nodig dan dat er beschikbaar is. Je moet dus gaan snijden in de kosten.

Wil je meer over Profit First leren? Van de bron zelf? Meld je dan snel aan voor de gratis online training die Mike Michalowicz samen met Femke Hogema geeft op donderdag 30 maart a.s. http://bit.ly/pfmasjo

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *